Start/Hачало/Home
Impressum
Nationalhymne
 Bulgarienurlaube
Gästebuch
Von anderen Autoren
DBG Leipzig e.V.
Bulgaren in Leipzig
Sehenswürdigeiten in BG
Links
Български
Национален химн
Моите почивки
Защо България?
2001
2003
2004
Екскурзии 2004
 2005 № 1
2005 № 2
Екскурзии 2005
2006 № 1
Екскурзия 2006 № 1
2006 № 2
Екскурзии 2006 № 2 + 3
2007
Екскурзии 2007
Хотел Сън палас
2008
2008 № 2
Ексукрзии 2008
Екскурзии 2008 № 2
2009
Ексукрзии 2009
Хотел Сън палас 2009
 2009 № 2
Екскурсии 2009 № 2
2010
2010 № 2
Хотелът Орел
Ексукрзии 2010
Ноември 2010
2011 № 1
Екскурзовод
Излети
Хотелите
2011 № 2
Екскурзии 2011– 2
„Сън Палас“ 2011-2
2012
Божидар
Срещи
Излети
Хотел Сън Палас
Празник в Тънково
2013
Излети
Забележителности
Българи в Лайпциг
Книга за гости
English
National anthem
My holidays in Bulgaria
Sights
Visitors' book
Русский
Гостевая книга
Мои поездки
Test
 
С Щефан от форума на Фоси и брат му Свен на 1 юни направихме едно пътуване  по Южното крайбрежие и стигнахме почти до турската граница. Както и миналата година ни возеше Георги.

Първо бяхме в Созопол. Веднага забелязахме, че беше денят на детето. Наистина ставаше купон. После продължихме към Приморско. Отправихме се директно към пристана за лодки. После продължихме за Ахтопол. Искаше ми се да стигнем до турската граница, но не можах да се наложа над другите. Спътниците ми не харесаха лошия път.

Бяхме единодушни: колкото и интересни места да посетихме, искахме и следващият път да прекараме отпуската си в Слънчев бряг. Там най-много ни харесваше.

На връщане спряхме в Бургас. Там се видяхме с нашата мила приятелка Снежа и приятеля й Христо. След това се прибрахме в Слънчев бряг.


Ролф Панкрат, мой колега от управителния съвет на немско-българското дружество в Лайпциг, беше настанен за една седмица в съседния хотел Марвел. Аз и Хорст често се срещахме с него и направихме и този страхотен излет. Освен преводач между впрочем от български език, той е следвал няколко години история в България, и ни стана и "екскурзовод". Взехме си кола под наем.
тръгнахме от Слънчев бряг през Тънково, Горица и Руен за Добромир. Разгледахме "Чудните камъни" . Продължихме през Комунари и Ивански за Шумен. Останахме впечатлени от многото малки селца. В Шумен посетихме паметника "Основатели на българската държава".  

Тук през 681г. хан Аспарух заедно със седем славянски племена основава българската държава. Паметникът е построен през 1981г. по повод 1300 годишнината от това събитие. Посетителите можеха да видят по-големите от човешки ръст фигури на основателите на българскта държава и други важни исторически личности както и цветна мозайка, представяща историята на страната.


Импресии от преминаването на Стара планина от Юг на Север

Тук действително живее някой

Чудните камъни

Пътепоказател към паметникаЛъвската глава на паметникаБез мъка няма сполука: Трябваше да изкачим няколкостотин стъпала, за да видим това:

Изглед от паметника към Шумен и мястото на първата българска държаваПървата българска държава просъществува от 681 – 1018 г. Първата столица е Плиска. През 893 г. столицата се премества в Преслав. Запазени са руините на този град. Те не са истински. Построени са върху основите на някогашните сгради, за да могат посетителите да добият представа къде са се намирали сградите.


Преди да разгледаме тази забележителност обядвахме. Входът към царския дворец
Ролф Панкрат пред един от многото кладенци в страната, от които можеш да пиеш невероятно чиста студена вода. За съжаление този кладенец не се числеше към трите процента други кладенци, от които вместо вода тече ракия.

След това спряхме във Върбица, където г-н Панкрат се отби при един познат.  Трябваше да паркираме на едно място, където се подвизаваха съмнителни типове. Беше ми неприятно, но слава богу нищо не се случи. От съображения за сигурност там не правихме снимки. Преди да прекосим Стара планина на Юг през прохода Върбица, се отбихме в един малък хотел, където имаше ресторант.

После потеглихме обратно. Шосето през прохода беше на 1.000 м. надморска височина. Беше много тясно и пътят беше лош. Ако се беше появил и някой ТИР срещу нас, щеше да стане интересно. Но имахме късмет.

След като пресякохме Стара планина на път за Слънчев бряг минахме през Сунгурларе, Карнобат, Айтос, Каблешково и Ахелой.

Беше един прекрасен излет, който нямаше да можем да направим без помощта на г-н Панкрат. За тази цел моите познания па български език не бяха достатъчни. На това място искам да кажа още веднъж благодаря на  нашия "екскурзовод"!

 
Top